tumblr_mij3z9AI2u1qzlm43o1_1280

Almodóvar repülőgéppel érkezik vissza a vígjáték világába, úgy jó húsz évvel az utolsó hasonló filmje, a Kika óta. Nekünk már nem annyira jó ez, de ő láthatóan élvezi.

Szeretők, utazók rengeteg minden egyben: szitkom, és szappanopera; erotikus film és szexuális felvilágosító óra – minden, ami oly sok érzékeny dráma után még mindig nem szabadult ki Almodóvarból.

Na most nagyot szusszanhat, mert kiengedte a gőzt. Hiba lenne ezt  a filmet egy napon említeni bármelyik korábbi művével, és az is kérdéses, hogy kapna-e ennyi figyelmet, ha egy ismeretlen spanyol tüsszentette volna oda.

Mert hát a film nagyon spanyol. Értsd: a harmincadik másodpercnél már van a vásznon egy titkolt-terhes Penelopé Cruz, és hamarosan követi váratlan pofon, öngyilkossági kísérlet, hűtlenség, biszex és álheteró pilóta; bedrogozott stewardok revüje; szájszélről, kisujjal felnyalt geci és persze rengeteg szex.

tumblr_mjca1kWDZc1r6q7cto1_1280

A történet és a forgatókönyv egyszerű: a bajba került repülőgép órákon át köröz Toledo felett, mielőtt kényszerleszállást hajtana végre, de nem spolier, ha eláruljuk: nem a történet a lényeg. Inkább az a vérgőzös kis közösség, ami egymásra-utaltságában vetkőzik ki magából a business osztályon, természetesen a zseniális meleg stewardok vezetésével.

tumblr_mijp9fe0p11qhi62qo1_1280

Ám ahogy az élvezetes felszállás után Almodóvar repülési magasságba ér, egyre többet tudunk meg az utasok magánéletéről, személyes és már-már tragikus harcairól – amik ezen a kabinnyomáson már nem úgy működnek mint a rendező korábbi filmjeiben, talán mert valahogy céltalanok.

Mintha, ő is nyaralni indult volna, de nem kobozták el tőle a kézi-kamerát a checkin-nél, és lett belőle ez a kicsit ízléstelen, komolykodó vígjáték, ami ugyan helyenként vicces, nyomokban jó, de a szórakozás nem felhőtlen, mert a futóművel valami gond van.