A Cannes-i filmfesztiválon a legjobb rendezést bezsebelő Alain Guiraudie filmjét, az Idegen a tónál-t az itthoni művészmozik is játsszák, bár túl nagy médiavihar nem kavarodott körülötte. Pedig a film megjelenésekor botrányt kiáltottak a botránykiáltók.

643516vlcsnap2013112118h18m35s44

Műfajilag homoerotikus thriller, valójában kicsit inkább dráma, és érdemesebb is így nézni, mert a film drámaként jobban megállja a helyét.

A nudizmus nálunk is közkedvelt hobbi, és melegként is megvannak azok a helyek ahonnan ismerősek lehetnek a filmben is bemutatott szituációk. Ha jártatok valaha a Lupán, vagy hajdanán a Népsziget meztelenül krúzingoló bácsijai között, akkor tökéletesen ráismerhettek majd a helyzetekre, a kicsit kínos, kicsit cuki, kicsit szexi egymástméregetésre.

A meztelenség és a szex ábrázolása egyszerű és természetes, legkevésbé sem öncélú, pedig ettől kicsit tartottam. A karakterek nagyszerűen sztereotípak: a meleg nudista világ kicsit elkeseredett de vágyakkal teli világát a film százszázalékos hitelességgel mutatja meg, és higgyétek el, tudom miről beszélek.

A hangulatot megalapozza az is, hogy a film tulajdonképpen egyetlen helyszínen játszódik, sőt, zenei aláfestés sincs egyáltalán. Talán túl sok poént sem lövök le azzal, hogy elárulom: kizárólag férfi szereplői vannak a filmnek.

A dráma

Bár egyik szereplő sem kimondottan értelmiségi – történetük szerint legalábbis – a dialógusok mégis talán túl választékosak, ezért több kérdés is felmerült bennem a főszereplő épelméjűségét illetően, de erről majd később.

A karakterek ugyan szinte minden nap együtt strandolnak, valójában mégsem igazán ismerik egymást. A közeli erdőben pedig folyamatos a faszvadászat, a film tökéletesen ábrázolja is ezt a kettősséget: a random szexuális aktus iránti folyamatos vágyat, a kergetőzést, és a valós emberi kapcsolatok iránti sóvárgást, hogy végül mégse maradjunk egyedül. A parton elszórtan napozó meztelen férfiak bár elkülönülő szexuális tárgyak, valójában mégis együtt teszik mindezt: érkezéskor és távozáskor azért odahelóznak egymásnak.

05

A homoerotika

Mivel már a nyitóképeken napfényben fürdő széttárt lábakat és genitáliákat kapunk az arcunkba, a meztelenség okozta feszengés azonnal feloldódik bennünk. A szexuális aktusok természetesek és mindent megmutatnak. Van állófasz, és van geci is.

A filmet végigkíséri a meztelenség, és bár nem tökéletes testű tetovált pornószínészek játszanak a filmben, mégis érezni az erotikát, a szexuális feszültséget.

stranger i

A thriller

Sajnos kár volt ezt a történetet thrilleresíteni. A gyilkosság, a nyomozás, a tikipus thriller klisék igen suták, a történet eleve erőltetett és szerencsétlen, főleg a főszereplő szerepe és motivációi nem világosak, és ezért tűnik gyakran inkább agyalágyultnak, mint áldozatnak.

A film befejezése thriller szempontból pedig számomra elképesztően irritáló, de ezt döntsétek el ti.

stranger-by-the-lake-14-08

Összességében egy zseniális alkotás, ha a meleg nudisták világát bemutató drámaként nézzük a filmet, és ha megpróbáljuk elfelejteni a thriller-szálat. Sajnos franciául nem tudok, ezért kénytelen voltam a feliratra hagyatkozni, de a fordítás sajnos gyakran csapnivaló. Például mikor használta utoljára értelmes ember a dugásra azt, hogy „megseggelni”?

Idegen a tónál (L'inconnu du lac)

Homoerotikus thriller ami inkább dráma, de a meleg nudizmus ábrálozásának zsenialitása miatt ki ne hagyjátok!