Egyszer majd eljön az idő, amikor mindenen túl leszel. Szerelmen, boldogságon, halálon. Az életen. Hogy már nem történik veled semmi, akárcsak George Falconer-rel (Colin Firth). Vagyis nem vele, már csak körülötte történik minden, már csupán múltja van. Na akkor is vedd elő ezt a filmet.

A divatvilágban jólismert Tom Ford 2009-es debütfilmjét (és a 2011-es Budapest Pride nagyfilmjét), az Egyedülálló férfit ajánljuk azoknak, akik már több sebből tudják, mi a szerelem.

Az A Single Man jó film, pedig nem történik benne semmi. Vagyis, rengeteg minden, de mint ahogy George Falconer életében: itt sem változik meg semmi többé, hiába a kubai rakétaválság, az óráira járó betépett hallgatóság vagy a hatvanas évek szokatlan frizuradivatja, a középkorú egyetemi tanár már csak saját múltját éli.

16 év boldogság után egy autóbaleset fosztja meg élettársától, ő pedig 8 hónap tragikus vegetálást komótos angolsággal kíván befejezni: élére vasaltan készül az öngyilkosságra.

A Christopher Isherwood azonos című regénye alapján vezetett történet egy napot mesél el csupán: a napot, ami George reggeli mosdó-monológja szerint is más lesz.

Végre más, hisz George életében az öngyilkosság alapos megtervezése az első valós esemény szerelme, Jim halála óta.

Furcsamód – és erről szól Isherwood klasszikusa -, George Falconer épp a halálra készüléssel lép vissza újra saját életébe. És ezálatl változik meg saját világa, amit a nap végére már “érez és nem csupán megért”.

Az őrülten viselkedő tanítvány, Kenny (Nicholas Hoult), egyetlen barátja és egykori szerelme, Charley (a zseniális Julianne Moore), egy elképesztően szexin dohányzó spanyol escortfiú és pár liter alkohol: mind-mind arra várnak, hogy George-ot felébresszék nyolchavi tragikus álmából.

A zseniális zenei világ valamint a lassú, éles képek – amik a filmet már-már saját, elnyújtott trailer-évé teszik – egyedülálló erővel ruházzák fel azt.

Colin Firth színészi ereje pedig folyamatosan átadja az emberi végesség cinikus tragédiáját, a homoszexualitás mint életmód kései magányát és a tényt, hogy mint minden élő, egyedül nézünk szembe az elmúlással.

És mégis, miért nem válik ez hatásvadászattá? Mert minden tragikum ellenére, George Falconer változik, ritmusra lüktet és él.

 

Ízelítő a filmzenéből: Abel Korzeniowski – Clock Tick

IMDB

Egy egyedülálló férfi (A Single Man, 2009)

A zseniális zenei világ valamint a lassú, éles képek - amik a filmet már-már saját, elnyújtott trailer-évé teszik - egyedülálló erővel ruházzák fel Tom Ford alkotását.