tumblr_mp5vmc1hSE1qli1yxo1_500Ő Clayton Pettet, 19 éves londoni meleg művészhallgató, aki élőben tervezi elveszíteni szüzességét januárban, Art School Stole My Virginity címmel, az egyik londoni galériában. Miért, mi fáj neki?

Clayton ezzel az eseménnyel próbálja felmutatni, mi is a szüzesség mai jelentése és társadalmi értéke valójában – kb 50-100 fő előtt, 2014 januárjában.

Élő kefélés? Hát akkor már semmi értéke, mondhatnánk, és lehet, hogy ez is a cél. Mégis, egyre fiatalabb tizenévesek ezreit nyomasztja a szüzesség terhe – azután némelyüket más teher is.

Ez a művészeti tett soha meg nem ismételhető, és nem lenne igaz, hogy Clayton elkapkodja a dolgot: elmondása szerint a januári esemény terve már 3 éve megvan, és a már több mint 5000 jelentkező közül személyesen választja ki a közönséget, és igen, eddig az igazira várt.

Az aktusra az egyik csoporttársával készül, akihez “testileg és érzelmileg is” vonzódik. A behatolás egy nagyobb teremben esik meg, enyhe testfestékkel fűszerezve, hogy a performansz végén ki lehessen feszíteni az alkotó pár lenyomatát is.

7

A bejelentés óta Clayton kapott hideget – meleget: persze felkapta a bulvársajtó, ami azóta is “élő meleg szex show”-t emleget és az egyház is előkerült, de alaposan felpörgette a londoni művészeti életet is. 

A Vice magazin interjújából többek között kiderül: ugyan nem számított rá, hogy ekkora felhajtás lesz körülötte, de ma már örül, hisz valahol ezt tartja a művészet céljának: a kellő provokációt, ami párbeszédre sarkall.

Párbeszéd ide, művészeti hitvallás oda, elég pár köhögős néző és egy bekapcsolva felejtett mobiltelefon, és kész a baj. De szurkolunk, hogy egy jól bevilágított keféléstől megváltozzon a szüzesség társadalmi tematizálása.

Vállalkozó kedvű emigráns-látogatók igényeljenek jegyet, hátha szerencséjük lesz, borítékoltan, jobb élmény lesz mint bármi az Actionben, és a fapados árát sem kell lefogyasztani.

tumli