A nagy port kavart kavart bécsi kiállítás után most végre nálunk is pucér férfiak a Ludwigban, egyelőre pöcsös óriásplakát-botrány nélkül. Ajánló.

848_14631-p

Ha azt hallod akt, egy női test vagy egy férfi ugrik be? Mit mond el a férfi (ön)ábrázolása a saját szexualitásához, identitásához fűződő viszonyáról? A meztelen férfi valóban láthatatlan? Március 23-án szombaton nyit a linz-i múzeum Meztelen férfi kiállítása a Ludwigban, sok sok pucérsággal, hogy ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresse a választ.

848_14625-p

Talán a sok abszintnak köszönhetjük, hogy a férfiábrázolás hősiességen és önfeláldozáson alapuló klasszikus toposzait a korai 20-ik század bécsi művészete haladta meg, és tette a ruhátlan férfi testet az önmegismerés, a feltárulkozás és a megújúlás hordozójává – innen indul a tárlat időben, és mutat be sok-sok izmot, húst és testet egészen napjainking.

848_14630-p

Ahogyan a kurátor fogalmaz: A kiállítás ettől a ponttól kezdődően követi végig a meztelen férfit a XX. és a XXI. század történetén keresztül, az identitás válságain és a szuverenitás szakaszain keresztül, a hagyományos férfi szerepmodellek megkérdőjelezését, az alternatívák keresését, a gyengeséggel és a sérülékenységgel történő szembenézést, a vággyal teli tekintetet és az erotikus pózt.

848_14628-p

A Ludwigban tehát 2013. március 22. és június 30. látható a kiállítás helyszínre adaptált változata, több mint 300 műtárggyal, hangsúlyt helyezve a téma közép- és kelet-európai régióbeli megjelenésére.

Kíváncsian várjuk, pláne az utóbbit, és hamarosan beszámolunk, hogy hogy tetszett.

Ludwig
Facebook esemény