Socks

Közeleg a nagy nap, hogy elbújjatok és megmutassátok magatokat a budapesti Pride felvonulásán, mi pedig tényleg azt szeretnénk, hogy a legjobb formátokban tegyétek ezt. Nem vagyunk a fashionpolice intézménye, de a jó ízlést azt szeretjük. Mutatjuk is!

A vállalható kombinációk előtt, kezdjük egy kis alapértelmezett fejtágítással. Miért pont a szivárvány?

A szivárványszínek szimbolikája számos kultúrában jelen van, és igen hosszú múltra tekint vissza mint a sokszínűség, a befogadás, a remény és a vágyakozás szimbóluma. A jelképnek bibliai forrása is van, Noé történetében a szivárvány jelzi Isten ígéretét, hogy többé nem lesz hasonló özönvíz. Az 1524-25-ös német parasztfelkelésben már használták a szivárványzászlót mint az új kor, a remény és a társadalmi változás jelképét. Thomas Müntzert, aki a forradalmi mozgalmakat a bibliai tanítással kapcsolta össze, gyakran szivárványzászlóval a kezében ábrázolják.

A szivárványzászló az 1970-es évek óta szimbóluma a meleg és leszbikus büszkeségnek. Az első melegbüszkeség-zászlót 1978-ban Gilbert Baker készítette harminc önkéntes társával együtt kézifestéses technikával. Ez a zászló még nyolc sávból állt, Baker minden színt külön jelentéssel ruházott fel: a rózsaszín a szexualitást, a piros az életet, a narancssárga a gyógyulást, a sárga a napot, a zöld természetet, a türkiz a művészetet, a kék a harmóniát, az ibolya pedig a lelket szimbolizálja. Harvey Milk 1978. novemberi meggyilkolását követően a zászló iránti igény rendkívüli módon megnőtt, és a Paramount Zászlótársaság megkezdte annak sorozatgyártását. A zászló az évek során számos módosuláson ment keresztül: először a rózsaszín, majd a türkiz sáv került le róla. A mai hat színű változat 1979 óta van forgalomban.

Pride-lead

 

  • Ha barátokkal csapatban közelíted meg a szombati felvonulást, érdemes az összetartozásotokat és büszkeségeteket a fenti színkombinációban (értelemszerűen a szivárvány színeihez igazodva) kimutatni. Egészen biztos van olyan haverod, aki semmi pénzért nem bújna a pink pólóba, de az azúrkéktől helyre áll a lelki békéje. A színeken összebalhézni nem ér!

 

AsosTops

 

  • A fiatalabb hipszter, vagy a bevállalósabb barátainknak bátran ajánljuk, az ASOS és a Topman menő, a szívárvány színeiben vakító, batikolt cuccait. Azonban ha mégsem akartok nagyobb összeget szánni a márka darabjaira, otthon low-budgetból akár egy óra alatt ti elkészíthetitek az acid rave-partikra is bevethető ruhákat. (Segítség, batikolás itt!)

Topman

 

  • Fiúkhoz, férfiakhoz híven nagyjából mindannyian póló-variációkban gondolkozunk (de örülünk a kivételeknek is), ezért nem hibázhatsz, ha egyszerűen egy Pride logóval, felirattal felöltöztetett rövidujjasba bújsz. A politikai tartalmmal felvértezett darabokat tényleg nem ajánljuk, szóljon ez a nap rólunk, az ünnepről.

Sodomite-Target-Pride-T-Shirt

 

  • Ha kényelmesen szeretnéd leróni a tisztelet köröd, nézz szét a kedvenc sportcipőid között! Egy ügyesen befűzőtt szivárványszínű cipőfűző is teli találat lehet, de a Nike “Be True” sneakersben is egy szivárványon menetelhetsz.

Shoes

 

  • A kiegészítők megválasztása mindig nehéz ügy, de talán most ne is rikító tollboában gondolkozzunk. A Pride például egy jó alkalom lehet, hogy kedveseddel ezen a napon pecsételjétek meg szerelmeteket egy mesés titánium gyűrűvel, de életreszóló és emlékezetes perceket adhat egy műanyag kupakból gyártott jegygyűrű is. 

Rings

  • Ha fejfedő:

Hat

  • De egy ügyesen megválasztott nyakkendő is árulkodhat:

Thom

  • Agyament, de nem hagyhatjuk ki: szivárványszínű, metál csavarhúzós kulcstartó! Ami jól jöhet mondjuk a…. ööö… a barkácsbuziknak? 

Keychain

 

A legfontosabb viselet pedig, hogy magatokat elviseljétek, és büszkén mutassátok meg valódi éneteket, amit még a fenti összeállítások egyike sem múlhat fel. Legyél valódi, legyél őszinte és legyél 100%-ig önmagad!

gay-pride-parade-600x350

(Köszönet az ötletekért az OUT magazinnak is!)